Tips og tricks

Den nye SKIFT-funktion

Jeg har tidligere skrevet om den nye HVISER-funktion i Excel 2016, som du bruge i stedet for flere indlejrede HVIS-sætninger i samme formel.

En anden ny funktion i Excel 2016 er funktionen SKIFT [SWITCH], som også kan bruges i stedet for de indlejrede HVIS-sætninger. Funktionen evaluerer et udtryk mod en liste af op til 126 forskellige værdier og returnerer det resultat, der svarer til den første matchende værdi. Hvis der ikke findes en matchende værdi, kan du vælge at returnere en valgfri standardværdi.

=SKIFT(Udtryk; Værdi1; [Standard eller Værdi2; Resultat2...Standard eller Værdi126; Resultat126])
=SWITCH(Udtryk; Værdi1; [Standard eller Værdi2; Resultat2...Standard eller Værdi126; Resultat126])

I eksemplet herunder bruger jeg funktionen til at finde kørekortskategorien på baggrund af, hvad der er indtastet i celle C5. Formlen viser også teksten Ikke fundet, hvis der ikke er indtastet en kategori fra den viste liste.

Den nye funktion SKIFT i Excel 2016

I celle D5 har jeg skrevet følgende formel for at finde den tilsvarende beskrivelse ud fra kørekortkategorien.

=SKIFT(C5;”A1″;”Lille motorcykel”;”A2″;”Mellemstor motorcykel”;”A”; “Stor motorcykel”;”B”;”Personbil”;”C”;”Lastbil”;”Ikke fundet”)

NOTEHvis du åbner projektmappen i ældre versioner end Excel 2016, vil Excel vise fejlen #NAVN i de celler, der anvender SKIFT-funktionen.

Hvis du har mange værdier at skulle vælge mellem, så bør du nok overveje at bruge en af Excels opslagsfunktioner i stedet – fx LOPSLAG eller en kombination af INDEKS og SAMMENLIGN. Du kan også løse det ved hjælp af Power Pivot, hvorved du helt sparer at skulle skrive tunge formler.