Tips og tricks

Standard DAX-separatorer i Power BI Desktop

Indtil maj 2020-versionen af Power BI Desktop har du i de fleste europæiske lande skulle skrive en lokaliseret version af DAX, hvor du anvendte semikolon (;) som listeseparator i stedet for komma (,), som anvendes i f.eks. USA m.v. Det samme gælder brugen af decimalseparator, hvor vi jo i de fleste lande i Europa bruger komma (,), mens man i f.eks. USA bruger punktum (.).

Dette har givet en del problemer, når man har søgt efter eksempler på DAX-kode på internettet, og forgæves forsøgt at kopiere koden til sin egen rapport – ligesom det er tilfældet med Excel-formler og lignende.

Den tidligere DAX-kode i denne simple måling:

Moms =
SUMX ( Salg ; Salg[Antal] * Salg[Nettopris] ) * 0,25

skrives nu som:

Moms =
SUMX ( Salg , Salg[Antal] * Salg[Nettopris] ) * 0.25

Fra og med maj 2020-version er dette nu ændret, så Power BI Desktop bruger ens kulturindstillinger, uanset dine lokalitetsindstillinger i Windows. Som standard bruger DAX derfor nu kommaer som listeseparator og punktummer til at angive en decimalplads, men det kan ændres tilbage til den gamle og lokalitetsafhængige standard, hvis du har behov for det.

Du vil nu se følgende meddelelse, første gang du redigerer DAX-kode i Power BI:

Denne meddelelse vises, når du indtaster en DAX-formel for at oprette eller redigere en måling, en beregnet kolonne eller en beregnet tabel, dine Windows-indstillinger er forskellige fra standard DAX, det er første gang, du klikker i DAX-formellinjen og du aldrig har klikket på knappen Afvis i dialogboksen – hvis du også ønsker at se meddelelsen næste gang, du skriver en DAX-formel, kan du lukke dialogboksen ved hjælp af lukknappen i øverste, højre hjørne.

Ved at vælge kommandoen Filer > Indstillinger > Indstillinger, og klikke på Internationale indstillinger under Global, kan du nemt ændre dette tilbage til lokaliserede separatorer – jeg foreslår, at du bruger og vænner dig til den internationale indstilling.